Avoin kirjoittajakutsu: Etätyöstä hybridityöhön — Paikkariippumattoman työn mahdollisuudet

28.2.2022

 Avoin kirjoittajakutsu Focus Localis -lehden teemanumeroon

Monipaikkaista työtä on tehty jo pitkään ennen koronaa, mutta pandemian aikainen etätyösuositus siirsi asiantuntijatehtävissä toimivat kotikonttoreihinsa. Jotkut löysivät etätyöskentelykeitaan omalta vapaa-ajanasunnoltaan tai toimistohotellista.

Paluuta ”uuteen normaaliin” on väläytelty jo jonkin aikaa. Etätyösuositusten loppuminen tarkoittaa monelle paluuta lähityöhön. Hybridityö kuitenkin houkuttaa monia. Hybridityöskentelyllä tarkoitetaan läsnä- ja etätyön yhdistämistä. Avainasemassa on työnantajan kanssa sopiminen työskentelyn tavoista ja ehdoista.

Myös työnantajien suhtautuminen etätyöhön on tullut entistä myönteisemmäksi ja osapuolten välinen luottamus on vahvistunut. Entä voiko uudessa tilanteessa esimerkiksi yhdistää haaveen maalle muutosta ja samalla asiantuntijatyön tekemisestä etänä paikkariippumattomasti? Mitä se tarkoittaa esimerkiksi maaseudun elinvoimaisuuden kannalta? Paikkariippumaton työ haastaa myös kunnat olemaan kilpailukykyinen työnantaja.

Millaisia kokemuksia etätyöskentelystä on eri aloilla; joko ennen tai keskellä korona-aikaa?  Miten esimerkiksi sote-organisaatioissa etäjohtaminen koetaan, ja millaisia uusia toimintatapoja on kehitetty. Meitä kiinnostavat myös havainnot etäopiskelusta ja -oppimisesta. Samoin on tärkeää nostaa esille teemoja etätyön vaikutuksista työyhteisöjen vuorovaikutukselle, luottamussuhteille, työntekijöiden motivaatiolle ja hyvinvoinnille. Tässä ajassa on koeteltu monen digitaitoja, jaksamista ja kokemuksia työn merkityksellisyydestä. Entä millaisia edistysaskeleita on otettavissa uudistuvan työn maailmassa? Lehden teemanumerossa halutaan nostaa näitä teemoja keskiöön, sillä etätyö jossain muodossa on tullut jäädäkseen monipuolistuen ja kehittyen.

Focus Localis -tiedejulkaisun Etätyöstä hybridityöhön -teemanumeron tavoitteena on lisätä ymmärrystä uudistuvan työn edellytyksistä ja mahdollisuuksista sekä edesauttaa työskentelytapojen ja johtamisen kehittämistä.

Kutsumme eri alojen tutkijat esittelemään etätyöhön, monipaikkaiseen työhön ja paikkariippumattoman työn tarkasteluun liittyviä tuoreita tutkimustuloksiaan. Toivomme teemanumeroon tutkimusartikkeleita, jotka perustuvat erilaisiin teoreettisiin lähestymistapoihin ja tutkimusotteisiin. Olemme myös kiinnostuneita teemaa tarkastelevista katsauksista, puheenvuoroista ja kirja-arvioista. Myös teemaan liittyvät asiantuntijapuheenvuorot eri organisaatioiden hyvistä käytännöistä ja kokemuksista ovat erityisen tervetulleita.

Artikkelien, katsausten, puheenvuorojen ja kirja-arvioiden aihepiiri voi liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

  • Monipaikkainen työ ja hajautetut organisaatiot
  • Paikkariippumaton työ
  • Pandemian aikaisesta etätyöstä uuteen hybridityöhön; etä- ja läsnätyön yhdistäminen (mahdollisuudet, edellytykset, haasteet ja riskit työnantajan, johdon ja esihenkilön sekä työntekijöiden näkökulmista)
  • Etäjohtaminen
  • Paikkariippumattoman työn vaikutus alueen elinvoimaan
  • Joustavuutta työaikoihin ja –paikkoihin (hyvät käytännöt ja sudenkuopat)
  • Etätyön vaikutukset hyvinvoinnin näkökulmasta
  • Muuttuvan työn mahdollisuudet ja haasteet kunnille, palvelutarjonnalle ja kaupunkikulttuurille

Teemanumeroon kirjoittamisesta kiinnostuneita pyydetään lähettämään enintään 250 sanan mittainen abstrakti 31.3.2022 mennessä Focus Localis -tiedejulkaisun toimitukselle (toimitussihteeri@focuslocalis.fi). Saatekirjeessä tulee ilmoittaa kirjoittajan/kirjoittajien yhteystiedot sekä tieto, onko kyseessä vertaisarvioitavaksi tarkoitettu artikkeli (enintään 7000 sanaa ml. lähdeluettelo), lyhyempi katsausartikkeli tai puheenvuoro (enintään 3000 sanaa) vai kirja-arvio (enintään 800 sanaa).

Teemanumeron toimitus valitsee ehdotuksista ne, jotka parhaiten sopivat teemanumeron kokonaisuuteen. Julkaistavat artikkelit käyvät läpi ulkopuolisen vertaisarvioinnin (referee-menettely), päätoimittaja arvioi puheenvuorot, katsaukset ja kirja-arvostelut. Toimituskunta lähettää kirjoittajille palautteen abstraktin sopivuudesta teemanumeroon 8.4.2022 mennessä.

Focus Localis -lehden kirjoittajaohjeiden mukaisesti laaditut teemanumeroon valitut valmiit käsikirjoitukset pyydetään lähettämään  viimeistään 15.8. toimitukselle (toimitussihteeri@focuslocalis.fi)

Lisätietoja antavat teemanumeron toimittajat: Focus Localiksen päätoimittaja Kirsi Lehto (kirsi.lehto@uwasa.fi) sekä toimitussihteeri Laura Perttola (laura.perttola@uwasa.fi). Voit tutustua lehteen tarkemmin osoitteessa https://journal.fi/focuslocalis.

 Focus Localis on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä vertaisarvioitu tiedejulkaisu, jota Focus Localis ry on julkaissut vuodesta 1972 lähtien. Focus Localiksessa julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja akateemisia puheenvuoroja eri tieteenaloilta, jotka käsittelevät kuntien, alue- ja paikallishallinnon sekä paikallisuuden tutkimusta, ja joilla on yhteiskunnallista merkitystä alue- ja paikallishallinnon kannalta. Lehti on luokiteltu julkaisufoorumin tasoluokituksessa tasolle 1. Julkaisukielet ovat suomi ja ruotsi. Tiedejulkaisu on avoimesti saatavilla vuosikerrasta 2020 alkaen sähköisenä open access -julkaisuna journal.fi-palvelussa