Puheenjohtajalta: ”Kunnallista itsehallintoa juhlistamassa”

Ei olisi kuntia, kunnallisia palveluita eikä varmastikaan Kunnallistieteen yhdistystäkään ilman kunnallista itsehallintoa. Kuluvana vuonna vietetään tämän paikallisuuden ja demokratian peruskiven 150. juhlavuotta. Vuonna 1865 säädetty asetus, jolla kuntien hallinto erotettiin seurakuntien hallinnosta, sisälsi monia kuntatoiminnan periaatteita, jotka ovat ohjanneet toimintaa tähän saakka. Jää nähtäväksi, kuinka pitkään, miltä osin ja missä määrin. Itsehallinto ja kuntien rooli ovat auttamatta muuttumassa käynnissä olevien ja suunniteltujen uudistusten myötä.

Kunnallinen itsehallinto sisältää ja tarjoaa monia tarkastelukulmia, kytkeytyen merkitystenantojen ja rajapintojen kautta varsin monitieteiseksi kokonaisuudeksi. Itsehallinto on muun muassa taloutta, päätöksentekoa, johtamista, kehittämistä ja ennen kaikkea aktiivista toimijuutta. Kyse on niin vahvasta kuntatoiminnan perustasta, että itse asiassa on vaikea löytää kuntatutkimuksen aihetta, joka ei siihen lopulta nivoutuisi.

Mikäpä olisikaan ajankohtaisempi teema Kunnallistieteen päiville kuin muuttuva itsehallinto ja paikallisuuden merkitys? Tarkasteltaessa itsehallintoa voimavarana keskusteluun nousevat muun muassa elinvoima, talous ja demokratia, sekä vuorovaikutus, osallisuus ja yhteistoiminnallisuus. Itsehallinto voimavarana -pääteema johdattaakin pohtimaan kuntien roolia nyt ja tulevaisuudessa.

Kunnallistieteen päivät järjestetään Rovaniemellä 1.-2.10.2015 – laittakaahan merkintä jo kalentereihinne!

Olethan huomannut, että Facebook-ryhmämme on siirtynyt uudelle yhteisösivulle! Homma toimii siten, että tykkäämällä yhteisösivusta saat tapahtumatiedot ja päivityksemme suoraan uutisvirtaasi. Yhteisösivu tarjoaakin uusia työkaluja viestintään. Se löytyy Facebookista hakusanalla Kunnallistieteen yhdistys: www.facebook.com/kunnallistiede.fi.

Ensiksi tavataan kuitenkin sääntömääräisessä kevätkokouksessamme! 26.3. kello 13 ls. A07, Tampereen ylopisto (Kalevantie 4)

Aurinkoista ja energistä kevättä toivottaen,

Hanna Vakkala  

KTYn hallituksen puheenjohtaja

Kommentointi on suljettu.